کارآمد خبر: در گزارشهای مالی نه ماهه امسال، تعداد شرکتهای بورسی زیانده نسبت به سال گذشته افزایش یافته و وضعیت سودآوری صنایع مختلف به طور چشمگیری بدتر شده است.
برای تداوم تولید و پایداری رشد در صنایع، داشتن حاشیه سود مطمئن از الزامات به شمار میآید. با استفاده از اطلاعات سود و زیان شرکتهای بورسی، میتوان تغییرات سودآوری صنایع را بررسی کرد.
در جدول زیر وضعیت سودآوری صنایع مختلف با استفاده از اطلاعات شرکتهای بورسی در بازه عملکردی ۱۲ ماهه ۱۴۰۲ و شش ماهه و نه ماهه ۱۴۰۳ بررسی شده است.
براساس آمار نه ماهه ۱۴۰۳، از میان ۵۰۰ شرکت در گزارشهای صورت مالی خود در این دوره سود خالص منفی را اعلام کردند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۰ شرکت بیشتر شده است. در بیشتر صنایع با اهمیت، تعداد شرکتهای زیان ده افزایش یافته است.
سودآوری شرکتها کاهش یافته است
در گزارش پژوهشکده پولی و بانکی آمده است: در سال ۱۴۰۳، تعداد شرکتهایی که ضرر کردهاند بیشتر شده است. از ۵۰۰ شرکت بررسیشده، ۴۰ شرکت بیشتر از سال گذشته ضرر کردهاند. در مجموع، وضعیت سودآوری صنایع بدتر شده است و این نشاندهنده مشکلات بیشتر در کسبوکارها است.
رشد منفی سود کلی شرکتها
در سال ۱۴۰۳، سود کل شرکتها به طور کلی ۶.۵ درصد کاهش یافته است، یعنی سودآوری شرکتها منفی بوده و شرایط بدتر شده است.
مقایسه با سال قبل
در سال ۱۴۰۲، تعداد شرکتهای زیانده کمی کمتر بوده (۳۷ شرکت زیانده بودهاند) و رشد سود کلی شرکتها ۹.۸ درصد بوده. اما با توجه به تورم، ارزش واقعی سودها کاهش پیدا کرده و این رشد سود به اندازه کافی برای جبران تورم نبوده است.
صنعت خودروسازی بدترین عملکرد را داشته است
در میان صنایع مختلف، صنعت خودروسازی بیشترین زیان را داشته و زیان این صنعت ۵.۴ درصد بیشتر شده است.
کاهش سود در بیشتر صنایع
در اکثر صنایع، سود اسمی کاهش یافته است، به جز در صنعت خودروسازی که سود منفی داشته و صنعت محصولات غذایی که تغییرات سود آن نزدیک به صفر بوده است. کاهش سود در صنایع نفتی و دارویی بیشتر از دیگر صنایع بوده است.
به طور کلی، شرایط اقتصادی برای بیشتر صنایع بدتر شده و بسیاری از شرکتها با کاهش سود مواجه هستند.